Na veel reizen en een jarenlang verblijf in de USA is de ”Southern Hospitality” voor mij een begrip geworden. Regelmatig nodig ik familie of vrienden uit, waarbij ik er voor kies om de mensen mee te laten eten. Ik ben ervan overtuigd dat gezellige hapjes en drankjes garant staan voor een gezellig samenzijn.

Vaak hoor ik dan,” ja, jij kan dat, maar ik wordt al nerveus als ik voor meer dan mijn gezin moet koken”. Geloof mij als ik zeg dat met een paar handige tips iedereen dit kan. Op mijn site geef ik wat leuke ideeën met recepten en hiermee hoop ik meer mensen over deze drempel heen te helpen en eens iets anders te serveren. Verrassend genoeg bent u meestal niet veel duurder uit, dan een koelkast vol hapjes want met name de kant en klare hapjes en kaasjes zijn vaak redelijk aan de prijs.

Hoe leuk is het niet om een lievelingsgerecht te serveren of gerechten uit het laatst bezochte vakantieland. Moet je kunnen koken, ja een beetje natuurlijk wel, maar ik zal op mijn site regelmatig leuke gerechten uitwerken die echt iedereen kan maken.

Een feestje organiseren is natuurlijk alleen leuk, als je zelf ook zonder stress van het feest kunt genieten. Een goede planning zorgt ervoor dat u op de dag zelf alleen nog maar iets hoeft te op te warmen, of uit de koeling te halen en op een schaal te leggen desgewenst nog even te garneren.

De eerste vraag is ik altijd hoor is “Hoe weet ik nou hoeveel ik moet maken”? Heel simpel.

Gemiddeld hou ik voor een (avond) maaltijd 450-500 gram per persoon aan en dit is inclusief stokbrood/kruidenboter, een kopje soep of een ijsje. Heb je echter veel oudere mensen of kinderen dan verlaag je dit gewicht natuurlijk, maar kook je voor een grote groep jonge mensen dan kan er wel eens iets meer gegeten worden.

Planning

Een goede voorbereiding bestaat uit:

 • Weet hoeveel mensen er komen! Stuur officiële uitnodigen en vraag mensen door te geven of zij aanwezig zijn en zo ja met hoeveel mensen.

 • Kies een thema of menu dat u kent of al geprobeerd heeft! U weet hoe alles smaakt en de enige truc is om de hoeveelheid van het eten aan te passen. Zorg ervoor dat u iets kiest dat goed voor te bereiden is.

 • Plan de boodschappen, veel van de inkopen kun je al lang van te voren halen, zodat alleen de verse producten nog maar gehaald hoeven te worden

 • Bestel tijdig speciale boodschappen indien nodig bijv. vlees of brood om teleurstelling te voorkomen.

 • Denk na over de ruimte! Mijn advies is om een plekje te plannen waar eten neergezet kan worden en een gedeelte waar je drankjes neer wilt zetten. Zorg ervoor dat dit niet midden in het looppad staat en zeker niet in de keuken, zodat u zelf ruimte overhoudt om de keuken te gebruiken. Biedt mensen bij binnenkomst een drankje aan en wijs ze de weg. (Bij het aanbieden van koffie en thee, is het handig om gebruik te maken van thermoskannen. Laat iedereen daarna zelf inschenken en opscheppen, zodat je zelf niet de hele dag aan het bedienen bent en de visite niet de hele dag / avond in het beruchte kringetje zit. Eén van de meest gebruikte truckjes om een dynamisch feestje te krijgen is om minder zitplaatsen te hebben dan gasten. Eén of meer statafels zijn wel gezellig als daar ruimte voor is.

 • Zorg voor feestelijke kleden over een tafel waar het eten of drinken op staat. Dit hoeven geen dure tafelkleden te zijn. Denk ook eens aan het zogenaamde kaasdoek (te verkrijgen bij stoffenzaken), kijk eens bij bedrijven die etalagematerialen verkopen of graai eens in de afprijs bakken bij gordijnen. Zo heb ik zelfs wel eens leuke stoffen gekocht bij een gordijnen leverancier die van zijn oude stalen af moest. 5,00 euro voor enorme lappen stof. Laat het kleed ruim over de tafel hangen, zodat je evt. extra spullen uit het zicht onder de tafel kunt leggen. Leg desgewenst een plastic kleed ter bescherming van de tafel onder deze doeken. Een paar extra strengen feestverlichting (bijv. de bolletjes verlichting) onder een voile gordijn geeft een speels licht op de tafel in de avonden. Probeer wat hoogte verschil te realiseren door een paar stapels boeken onder het kleed te leggen, neem dan wel wat grotere boeken voor de stevigheid. Een hoge vaas bloemen aan de achterkant van het buffet en evt. het menu uitgeprint aan het begin van uw buffet, maakt het helemaal af natuurlijk.

Probeer uw kamer indeling alvast klaar te hebben voor u aan de dag begint en de tafels alvast gedekt te hebben. Een uur van te voren alles nog neer moeten zetten, werkt stress in de hand.

Drankjes

Natuurlijk kun je helemaal los gaan met Margarita’s voor iedereen, een enorm assortiment aan likeurtjes, portjes, buitenlandse biertjes en heerlijke cocktails schenken, maar ik kies er bij grotere feesten, meestal voor om een beperkte keus neer te zetten voor mijn gasten. Wat wel leuk is om een klein welkomstdrankje aan te bieden aan uw gasten en hierbij de keus te geven met of zonder alcohol. Uw gasten voelen zich gelijk welkom en u kunt ze gelijk laten zien waar de rest van de drankjes staan. Vooral als de gasten allemaal rond dezelfde tijd binnenkomen heeft u de gelegenheid iedere gast even persoonlijk welkom te heten.

  • Koffie / thee

  • Bier

  • Wijn

  • Water

  • Jus d’orange (eventueel naar smaak aangevuld met Wodka)

  • Cola (eventueel aangevuld met rum)

  • Limonade siroop (of homemade lemonade)

  • Originele punch, Sangria, ice-tea of Glühwein afhankelijk van het seizoen

Zet tevens koffie en thee klaar voor uw gasten. Thermoskannen met koffie en heet water, alsmede een leuk assortiment thee, suiker, melk en een kleine versnapering als koekjes of chocolaatjes mag natuurlijk niet ontbreken.  Verder zijn er veel mensen die geen alcohol drinken (bijv. omdat ze moeten rijden), maak het ook voor hun leuk door een punch of zelfgemaakte ice-tea klaar te zetten. 

Haal ijsblokjes!

Deze kunt u kopen bij diverse supermarkten of de groothandel of begin ruim van te voren met het zelf maken van ijsblokjes. Ook worden kleine schijfjes citroen en takjes munt of citroenmelisse vaak op prijs gesteld door uw gasten. De citroen kunt u ook ruim van te voren snijden en klaar leggen.

De belangrijkste zaken om jezelf nu nog voor te bereiden zijn:

 1. Test de maaltijd een keer voor je gezin, voor je dit voor een groep gaat maken.

 2. Zorg voor een goede weegschaal bij de voorbereidingen (weeg bijv. het totale gewicht van de salades om zo met een simpele optelsom te weten hoeveel eten u serveert.

 3. Zorg voor voldoende mengschalen, ik heb regelmatig afwasteiltjes gebruikt om voor grotere groepen aardappelsalade te maken, om het daarna pas op de juiste schaal te serveren.

 4. Bedenk van te voren welke schalen of pannen je wilt gebruiken om alles te serveren. Zet ze klaar en was ze af.

 5. Zorg dat je bij de bereiding van de gerechten wat garneerproducten overhoudt, zoals tomaten, sinaasappel, radijsjes, aardbeien, peterselie of andere kruiden. Een paar plakjes of toefjes hier en daar maken het buffet af en geven net dat beetje extra. De uit te steken groente of fruit stukjes kunnen heel goed van te voren gesneden worden en in een plastic zakje in de koelkast bewaard worden. Denk hierbij gerust aan de bovenkant van een ananas die je anders weggooit, een ingesneden onderkant van een lente-uitje die wanneer in ijswater gelegd ineens een decoratieve functie krijgt of een zigzag ingesneden halve sinaasappel. De voorkeur heeft natuurlijk om ingrediënten die in het gerecht zitten te laten zien als garnering.

 6. Zorg voor de zogenaamde ZipLock zakken in allerlei formaten. Opgemaakte schalen nemen veel plek in de koelkast. Heb je door een kleine koelkast ruimte tekort, schep dan de gerechten tijdelijk in een dikke afsluitbare zak en leg het zo in de koelkast. Op de dag zelf hoef je het dan alleen maar op de schaal te scheppen, wat reeds gesneden garnering erbij en het zakje in de prullenbak. Geen afwas en veel meer plek in de koelkast. Daar waar nog niet alles afgemaakt kan worden, meng je zo veel mogelijk om de dag zelf zo min mogelijk werk te hebben.

 7. Probeer wat hulp te krijgen als je er zelf niet zoveel tijd voor hebt, samen koken is altijd gezellig en voorproeven is natuurlijk nog leuker.

 8. Lijkt dit je nog steeds helemaal niets om alleen te doen? Maar het idee om met zijn allen te eten staat je wel aan? Vraag dan in plaats van een cadeautje of bloemetje aan je gasten om een klein hapje mee te nemen? Entertaining – American style. Het is daar heel gebruikelijk dat iemand alleen zijn huis beschikbaar stelt voor een feestje en zorgt voor de drankjes. De gasten stemmen met de gastvrouw/heer af wat zij mee kunnen nemen en voor hoeveel mensen. Op deze manier kun je zonder de kosten al te veel op te laten lopen veel vaker feestjes geven en maakt iedereen zijn eigen “specialiteit”. Mocht er een BBQ nodig zijn bijv. bij een dergelijk tuinfeest, zorg dan voor genoeg kooltjes of gas.

Snacks

Zet door de ruimte een paar kleine versnaperingen klaar (zoet en hartig). Zo heeft u alle tijd om uw gasten persoonlijk te woord te staan bij binnenkomst maar gasten die als eerste waren hebben toch al lekker iets te knabbelen. U hoeft hen immers alleen maar even een welkomstdrankje aan te bieden en te laten zien waar iets anders staat. Stel uw gasten eventueel aan andere gasten voor als men elkaar nog niet kent, zo hoeft u zich niet schuldig te voelen als u weer naar de volgende gasten gaat om te begroeten.

Leuke ideeën zijn er natuurlijk genoeg en in overvloed in de supermarkten te koop, de kunst is natuurlijk om de eetlust niet te bederven, maar wel gastvrijheid uit te stralen. Ik vind het vaak leuk om een paar kleine zoete hapjes klaar te zetten bij de koffie/thee en de overige hartige hapjes door de ruimte heen op de tafels te verdelen.

Zoete hapjes (deze zijn gemakkelijk 1 dag van te voren te maken)

 • Brownies blokjes(hapklare hapjes ter grootte van een kleine soes)

 • Abrikozen-kokosnoot blokjes

 • Appeltaart blokjes

 • Zelf gebakken rozijnen havermoutkoekjes (dezelfde dag afbakken en het huis ruikt heerlijk)

*Ik maak vaak een grote plaatkoek van 2 soorten, die ik dan in kleine blokjes van bijv. 3x3 cm snij als éénhaps hapjes. Zo kunnen uw gasten van alles proeven en heeft u geen schotels nodig. Leg van alle soorten een klein bordje op een aantal tafels, samen met wat koekje.

Hartige hapjes

 • Hartige creamcrackers (giet ruimschoots een neutrale olie bijv. zonnebloemolie over de crackers en bestrooi ze daarna rijkelijk met garlic/pepper zout.

 • Gerookte amandelen

 • Tortilla chips met zelfgemaakte salsa (bij een Mexicaans of Amerikaans thema)

 • Rauwkost (komkommer / paprika / wortel / cocktail tomaatjes / bloemkoolroosjes) met Amerikaanse oniondip. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen hiervan knabbelen)

 • Crackertjes met gerookte ham of zalmdip

Leuke thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn:

American BBQ.

In Amerika is het heel gebruikelijk dat de gastheer/vrouw een mooi stuk vlees gaart of rookt op zijn BBQ. Het nu zo populaire Pulled Pork komt hier ook vandaan. Een enorm stuk varkensnek wordt urenlang op lage temperatuur gerookt op de BBQ (of in de oven) met speciale geheime kruiden. Hierbij worden vaak een zelfgemaakte aardappelsalade, koolsla, bonengerecht (warm of koud) en maiskolf geserveerd. De goedkope bijgerechten (als je ze zelf maakt natuurlijk) zorgen ervoor dat de BBQ niet alleen uit vlees bestaat, waardoor ook de portemonnee gespaard blijft.

Het grote stuk vlees wordt aan tafel aangesneden of door de gastheer/vrouw in de keuken al gesneden en op een schaal geserveerd. Eventueel kan dit nog aangevuld worden met wat kleine stukjes kip of worst en altijd geserveerd met een heerlijke BBQ saus.

Mexican Fiesta

Natuurlijk kun je altijd een Chili Con Carne of gehaktvulling in een tortilla serveren, maar echte zelfgemaakte fajita’s zoals je ze alleen thuis kan maken, zullen al snel een favoriet worden.

Een prachtig stuk Vinkelap (flanksteak) of kipfilet, minimaal een dag marineren, garen op de BBQ, als biefstuk even laten rusten en dan pas snijden. Serveren met gebakken uien en paprika, zelfgemaakte quacamole, verse salsa, zure room, geraspte kaas, refried beans, Mexicaanse rijst en jalapeno pepers, het water loopt mij in de mond.

Of wat dacht je van kip enchiladas met green chilies, tacokruiden, roomkaas in tortilla’s, geserveerd met de salsa, quacamole, zure room en jalapeno pepers, een gemakkelijk recept om voor veel mensen iets leuks te serveren. Evt. met de Mexicaanse rijst en verse sla.

Door de Mexicaanse rijst erbij te serveren, heb je minder vlees per persoon nodig, denk maar weer aan het totale gewicht van 450 gram per persoon.

Mediterraan buffet

Jaren terug maakte ik vaak een Spaans rundvlees gerecht dat altijd in de smaak viel bij mijn gasten. De combinatie van gerookte spekjes, eerlijk rundvlees met een tomatensaus, geserveerd met witte rijst en een frisse salade is de eenvoud zelf en kan de dag ervoor al helemaal afgemaakt worden. Eventueel op de dag zelf nog even rijst maken en de dressing over de sla en klaar ben je.

Tegenwoordig maak ik ook vaak een 2e vleesgerecht erbij, kipfilet a la Ossobuco met gremolata van ansjovis. Ja de subtiele verborgen smaak van de ansjovis over het kippenvlees maakt het geweldig. Dit serveer je er apart bij. Stokbrood met kruidenboter erbij en een ijsje achteraf et voilà.

Heel leuk is ook een pasta buffet, waarbij je 2 soorten pasta kookt, spaghetti en bijv.penne en je geeft de gasten de keus uit 2 sauzen, een lekkere tomaat-mozzarella salade, Griekse salade en wat Focaccia of kruidenbrood erbij en ook dit is appeltje eitje.

Een heel leuk alternatief op de warme maaltijd is natuurlijk ook een maaltijd in de vorm van een brunch.

Mijn favoriete brunch

is nog altijd een brunch die ons in Texas regelmatig werd aangeboden. Het was altijd hetzelfde, maar verveelde nooit.

 • Een welkomst drankje Mimosa van Champagne met verse jus d’orange  (Sekt of Cava kan natuurlijk ook net als pakken jus d’orange)

 • Bodemloze quiche met ham, kaas en green chilies

 • Gekruide fruitsalade waarbij kerrie en gembersiroop een heel lekker accent geven

 • Roomboter croissants

 • Boter en goede marmelade 2 soorten

 • Koffie/thee assortiment

High Tea

2 of 3 soorten sandwiches (ik vraag dan aan de bakker om een casino brood, maar dan in de lengte gesneden of ongesneden, meestal kies ik voor een sandwich met zelfgemaakte eiersalade, gerookte zalm met rode ui en kappertjes, ham of paté met cranberrycompote.

Andere sandwiches zijn bijv. rosbief met mierikswortel mayonaise en tomaat, de zogenaamde clubsandwich met kipfilet, spek, eisalade, sla en tomaat of een sandwich met gerookte paprika en sla.

Waldorf salade met o.a. kip / selderij / druiven of appel / walnoten

2 soorten quiche 1x zalm/roomkaas en 1x de ham/kaas quiche zoals hierboven genoemd maar dan met een deegbodem

Fruitsalade of fruitsticks (door het fruit op sticks te prikken, heeft u per persoon maar 1 stokje te vullen, serveert u het als salade, dan schept men vaak veel meer op en bent u duurder uit)

Chocolade taart of ook heel leuk, saté prikkers met blokjes chocolade cake afgewisseld met bijv. aardbeien of ananas

Muffins (liefst zelfgemaakt)

Mini-yoghurtjes of mini-smoothies

Koffie en diverse thee soorten